Eigenlijk baal ik enorm van het feit dat het Corona-virus nog steeds in alle hevigheid rondwaart. Natuurlijk is het allemaal niet uniek. In de Middeleeuwen werd Europa zwaar getroffen door de pest of de Zwarte Dood. In sommige landen, zoals Engeland werd de bevolking bijna gehalveerd.
Wat de mensen ook verzonnen, van pestkappen, maskers tot wierook, het bracht geen oplossing. De welgestelden vluchtten naar min of meer geïsoleerde onderkomens buiten de stad. Dit bracht wel een oplossing, getuige het boek “Decamerone” van Boccaccio.
Om de verveling te bestrijden vertellen 10 jonge mensen, in een landhuis, elkaar allerlei verhalen, die Boccaccio weer vertaalde naar een goed leesbaar verslag.
Hebben wij wat aan deze ervaring uit de Middeleeuwen.?
Ik ben geneigd om “Ja!” te zeggen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om elkaar een depressie aan te praten. Je kan elkaar verhalen vertellen van ervaringen. Ik ga geen tips geven over onderwerpen. Je bent trouwens niet verplicht de inhoud van de Decamerone te volgen. Misschien is het wat om een goede vertaling te lezen zoals die van Frans Denissen.
En als je dan alleen bent is er dan ook zo’n mogelijkheid? Natuurlijk!
Wat is er fijner om weg te dromen naar fantasiewerelden. Het kijken naar een schilderij of object kan je aardig op weg helpen.
Een hele goede vriendin van mij, Toos van Holstein, verkozen tot "Briljanten Kunstenaar van 2016" van Nederland, maakt veel van dit soort werken. Bij het bekijken ervan word je bijna meegezogen in haar opgetekende dromen of zoals zij zelf zegt: "Uitgenodigd en meegenomen in mijn eigen wereld". (afb. rechts "Curioso") Haar lijfspreuk is niet voor niets: “Art is travelling the mind”
Het werk van Albert Heijdens geeft weer een andere impuls. Hij schept met zijn boekobjecten de mogelijkheid om, al kijkend, een verhaal bij het object te maken. (afb. rechts "Wandboek")
Zelf zegt hij: “Het werk wil zichzelf creëren. Ik fungeer als intermediair en begeleider van het proces. Het mag uit mijn handen komen, ik probeer mij te laten verrassen”.
Het werk van Adelien Noordzij prikkelt de fantasie weer op een andere manier. Zij neemt je mee naar herkenbare en nieuwe ervaringen die gemakkelijk een verhaal uitlokken. (afb. onder: "Sunday morning contemplation")
Het werk is groots in de schijnbare eenvoud én de titels die ons uitdagen het verhaal te zien.
Ik geloof stellig in de volgende uitspraak:“Kunst schept een mogelijkheid om de wereld anders te bekijken. Maar ook om het leven anders te leven”.
N.B. Werk van deze kunstenaars kunnen jullie bewonderen in Galerie ImSpa.
Geopend na afspraak.
Comments