top of page
  • imspa1

Herfst 2020, Corona en Kunst.


Kunst is op de eerste plaats een kijkgebeuren. Kunstwerken zijn er om gezien en gevoeld te worden, zowel emotioneel als het fysieke aanraken. De musea gaan weer open, maar daar mag je nergens aan komen, op straffe van een brommende suppoost die je corrigerend toespreekt. Ga je echter naar Galerie ImSpa, dan is het toegestaan om kunst van heel dichtbij te bekijken en waar mogelijk ook aan te raken.

Naast het bekijken van de kunst, kun je er ook voor kiezen, als je iets heel mooi vindt, om het te kopen. Dat is soms en zeker in deze tijd wat moeilijker. De financiële drempel is er 1 waar je overheen moet kunnen en willen stappen. Iets kopen omdat je het mooi vindt en dat dan ook nog omdat JIJ het mooi vindt. Wat een ander ervan vindt is eigenlijk niet interessant. Een museum is als het ware een kijkdoos. Bij Galerie ImSpa krijg je de gelegenheid om in alle rust een besluit tot aanschaf te nemen. En daarnaast krijg je ook nog deskundig advies!

Om even terug te komen op de herfst; Het is een schitterend jaargetijde met wat mij betreft de mooiste kleurschakeringen en een beetje melancholie over de vergankelijkheid van het leven.

In de kunst kan je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt prachtige sfeervolle foto's maken. Je kunt beelden plaatsen in een prachtige en natuurrijke omgeving. Maar je kunt het ook verbeelden.

Veel kunstenaars hebben herfstlandschappen geschilderd. Vooral schilders uit de Negentiende Eeuw deden dat. Volgens mij is er een bijzondere, Italiaanse, kunstenaar uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Zijn naam is Giuseppe Arcimboldo. Hij maakt van de herfst een menselijk portret. Door het rangschikken van herfstproducten als bladeren, paddenstoelen, wild ed. laat hij portretten ontstaan. Overigens deed hij dat erg goed, want het portret (zie boven) van de Oostenrijkse keizer Rudolf II, als de 4 seizoenen, was aanleiding om hem tot Paltsgraaf te benoemen. Ook van de herfst (zie hieronder) heeft hij enkele portretten gemaakt. Hier volgt een voorbeeld.

Uiteraard heb ik een reden om Arcimbaldo te noemen. Er is een, voor mij, directe link met onze kunstenaar, Roland Ekström. Het grote verschil tussen beide is dat Arcimboldo een compositie maakt van producten uit de natuur en onze kunstenaar een kubistische benadering heeft. De overeenkomsten zijn hoofdzakelijk gevoelsmatig. Toen ik zijn werk voor het eerst zag, moest ik gelijk aan Giuseppe Arcimboldo denken.

De komende tentoonstelling is, ook al weer door Corona, uitgesteld naar 17 januari 2021.

Nieuwsgierig geworden?

Wacht dan op mijn volgende blog.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page